Methode – coaching bij angst voor honden

Methode

Coaching bij angst voor honden

Mijn begeleiding is een coachingstraject. Het is géén therapie. Ik ga dit traject samen met jou aan, om jouw angst hanteerbaar te maken of te doen verdwijnen. Jij hebt de regie, jij bepaalt het tempo en jij bepaalt het doel. Ik help je bij de uitvoering. Ik geef je handvatten om met moeilijke situaties om te gaan en ik geef je inzicht in je angst.

Stappen van Inzicht

Ik werk volgens de methode ‘Stappen van Inzicht’. Ik geef je inzicht in jouw eigen angst: je gedrag, je emoties en je gedachten. Dit zijn allemaal elementen die een rol spelen en met elkaar verweven zijn. Zo krijg je grip op je angst en begrip voor je angst en voor jezelf. We maken de angst tastbaar, zodat je er iets mee kunt. Ik geef je ook inzicht in de hond: in zijn gedrag en zijn lichaamstaal. Zo ga je meer begrijpen van de hond. Ook dit helpt je bij het verminderen van je angst. Samen brengen we jouw wensen en doelen in kaart. Een hond aaien hoeft geen doel te zijn. Er zijn veel meer mogelijkheden. Deze methode loopt als een rode draad door het traject heen. Zo blijft dit een persoonlijk proces.

Vertrouwen, veiligheid, rust en ruimte

Vertrouwen, veiligheid, rust en ruimte zijn kernbegrippen die mijn werkwijze omschrijven. Ik hecht hieraan veel waarde, en wil je die bieden in mijn begeleiding bij jouw traject.

Vertrouwen

Vertrouwen in mij, als coach, is een wezenlijk onderdeel binnen de begeleiding. Je voelt je waarschijnlijk kwetsbaar wanneer je bang bent. Het is misschien spannend om er bij stil te staan en eraan te werken. Je hebt ook vertrouwen nodig in jezelf. Bij angst krijgt je zelfvertrouwen vaak een flinke deuk. Vaak veroordeel je jezelf en voel je schaamte, schuld of zelfverwijt. Er zijn allemaal emoties die meespelen. Je hebt vertrouwen nodig in je eigen capaciteit om dit aan te gaan. En vertrouwen in de hond. De hond kan en mág er ook zijn. Vertrouwen op elkaars aanwezigheid in nabijheid. Met wederzijds respect voor elkaars wensen en grenzen.

Veiligheid

In angst voel je je onveilig. Een van mijn doelen is om je veilig te laten voelen in je dagelijks leven. Angst verlamt, beperkt en neemt je in beslag. Angst neemt de overhand en neemt de controle over. Het is belangrijk dat je de controle en regie weer terugkrijgt over je gedachten en je emoties. Zo voel je weer veilig. Dat kan alleen in een veilige setting, bij mij als begeleider en in het contact met de honden. Niets moet daarin.

Rust

Angst overheerst en is vermoeiend. Ik wil je de rust teruggeven die je nu mist. Angst maakt dat je op je hoede bent en moeilijk kunt ontspannen. Hoe fijn zou het zijn om in rust de aanwezigheid van een hond te ervaren?

Ruimte

Geef ruimte aan je angst, door ernaar te kijken (zonder oordeel) en erbij stil te staan wat angst met je doet. Je wilt voor de angst weglopen, maar tegelijkertijd gaat die met je aan de haal. Het is paradoxaal, maar door angst te proberen te vermijden, groeit die juist. Geef je angst daarom de ruimte en erken hem. Dan krijg je inzicht en kun je eraan werken. Creëer daarbij ruimte voor je grenzen. Ook deze mogen er zijn. Leer je grenzen te bepalen en bewaken tijdens dit proces. Zo ontstaat er ruimte voor jouw mogelijkheden, kracht en talenten. Waar wij jíj aan werken?

Interesse?

Wil jij van je angst af? Neem contact op voor meer (vrijblijvende) informatie.

Contact, informatie of een afspraak?

Ervaringen met Juliz coacing

Testimonials

Judith komt regelmatig bij mij, om mij te begeleiden bij de opvoeding/training van Nora, mijn Drentse heidewachtel-dame van ruim 1 jaar, die een wat schrikkerige en angstige natuur heeft.Je merkt direct dat ze niet alleen ter zake kundig is, maar ook dat er die connectie is met een (aanvankelijk) vreemde hond. Ze is niet alleen competent, maar ook plezierig in de omgang met hond én baas.

Marja Sportel

Onze hond Jack bezorgde ons letterlijk slapeloze nachten. We wilden hem heel graag helpen om van zijn angstige gedrag af te komen maar wij waren zelf ten einde raad. We zijn heel blij dat Judith heeft geholpen. Fijn dat er ook nog een bepaalde periode nazorg gegeven wordt, het is erg prettig om bij vragen iemand te kunnen raadplegen. Nu kunnen we weer uitgerust genieten van onze hond!

Michel Barends

Judith dank je wel voor je fijne begeleiding met mijn Australian Shepherd Scotty. Ik heb veel van je geleerd, langzaam maar zeker gaan we weer de goede kant op. Wat ik heel erg in Judith is de rust, belangstelling en het meedenken. Als je op zoek bent naar een flexibele en onbevooroordeelde hondengedragstherapeut, neem dan vooral contact op met Judith van Dog2Work! Dank je wel, ook namens Scotty 😉

Sandra Jansen